Geweldloze communicatie is een effectieve manier van communiceren. Het is ook nog veel meer. Het is een manier van zijn, van denken en van in de wereld staan. Het doel ervan is het stimuleren van wezenlijk contact tussen onszelf en anderen. We willen een contact waarin ieders behoeften vervuld kunnen worden doordat we elkaar met compassie tegemoet treden.
We kunnen het proces samenvatten in 2 vragen:
1)Wat leeft er? Geweldloze Communicatie laat ons zien hoe we uitdrukking kunnen geven aan wat er in ons leeft en het maakt ons bewust van wat er in andere mensen leeft. Hoe kunnen we ons eerlijk uiten? Hoe kunnen we empathisch luisteren?
+ Onze opvoeding heeft ons niet geleerd naar binnen te kijken. Het is wezenlijk om aandacht en empathie te geven voor onszelf, om aanwezig te zijn bij wat we ervaren, bewust te zijn van onze gemoedstoestand. We ontwikkelen opmerkzaamheid en krijgen een beter begrip van onze emoties.
2)Hoe kunnen we bijdragen aan het leven? Als ons eenmaal duidelijk is wat er in ons leeft, kunnen we kijken hoe we dat leven kunnen verrijken.
+ Het begint met onze behoeften te begrijpen, te herkennen en te uiten. We willen ook de behoeften van ander begrijpen en herkennen. Dan kunnen we zoeken naar een onderhandelde oplossing. Als dit niet lukt raken we teleurgesteld, ontmoedigd of geïrriteerd. Vroeg of laat leidt dat tot geweld, tegen onszelf of de ander. Door bewust te zijn van wat er leeft, kunnen we wederzijds begrip ontwikkelen. Hierdoor kan ons vertrouwen groeien. We krijgen ruimte om een nieuwe creatieve manier te ontwikkelen om met elkaar om te gaan.