Geweld (en dus onbegrip) ontstaat door een manier van denken. We denken op basis van indelingen en tegenstellingen, die alleen geldig zijn als we ze belangrijk maken. Onze ideeën over gelijk of ongelijk, zijn manieren van denken die spanning kunnen veroorzaken. Stel je voor dat we op een andere manier leren denken…
Geweld (en dus oordelen) ontstaat door een taal die we hebben leren gebruiken. In onze taal gebruiken we woorden om mensen in hokjes te plaatsen. We benoemen gedrag met een bepaald etiket. Hierdoor richten we vooral onze blik op wat fout is, maar zien we niet wat de behoeften zijn. Wat zou er kunnen gebeuren als we onze taal aanpassen?
Geweld (en dus eisen of dwang) ontstaat door strategieën om mensen te beïnvloeden. We leven in een machtscultuur. In plaats van een verzoek te vragen worden vaak eisen gesteld. Mensen willen vaak vrijwillig bijdragen, maar blokkeren wanneer ze gedwongen worden. Vaak verplichten we ook onszelf. Wat zou er gebeuren wanneer er meer ruimte ontstaat voor vrijheid?