Liefdevolle vriendelijkheid

Woorden van liefdevolle vriendelijkheid.

“Zonder veiligheid krijgt het leven iets van een nachtmerrie. Wanneer we telkens verloren raken in toestanden als agressie en hebzucht, voortdurend worden gekwetst en zelf anderen kwetsen – is er geen vrede of veiligheid. Als we ’s nachts wakker worden door angst, schuldgevoel en rusteloosheid – is er geen vrede of veiligheid. Wanneer we leven in een wereld van openlijk geweld, die ontstaat door het feit dat mensen monddood worden gemaakt en door de eenzaamheid van onuitgesproken en verzwegen misbruik – is er geen vrede of veiligheid.”

In het boeddhisme is er een methode om onszelf te bevrijden van onze innerlijke kwellingen. Het is een beoefening om in contact te komen met ons verlangen naar een diepere liefde voor onszelf en een grotere verbondenheid met anderen.

Een onderdeel van deze methode is het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid.

Als je dit wil doen oefenen, ga je op een ontspannen manier zitten en neem je even de tijd om tot jezelf te komen. Je herhaalt dan zachtjes woorden die zinvol zijn in verband met wat we wensen, eerst voor onszelf en dan voor anderen.

We beginnen met vriendelijkheid voor onszelf.

“Moge ik vrij zijn van gevaar.” We beginnen welwillendheid en liefdevolle vriendelijkheid naar onszelf te hebben met de wens dat we vrij zijn van gevaar en veilig zullen zijn. Uiteindelijk wensen we dat alle wezens en wijzelf ook een veilig toevluchtsoord hebben en vrij zijn van innerlijke kwelling en uiterlijk geweld. Deze diepe wens, “Moge ik vrij zijn van gevaar”, is het traditionele begin. Andere zinnen kunnen zijn: “Moge ik veilig zijn” en “Moge ik vrij zijn van angst”.

Je zegt deze zinnen in een rustig tempo. Met elke zin geef je jezelf een geschenk. Als je aandacht wordt afgeleid of er komen problematische gevoelens of herinneringen op, probeer ze dan met een vriendelijke instelling lost te laten en ga opnieuw terug naar de wens’.

De andere wensen zijn:

“Moge ik innerlijk gelukkige zijn.”

“Moge ik mij lichamelijk goed voelen.”

“Moge ik weldadige tevredenheid kennen.”

 

Deze tekst is gebaseerd op het werk van Sharon Salzberg ‘Liefdevolle vriendelijkheid, een ander perspectief op geluk’.

Liefdevolle vriendelijkheid is een centraal element in de beoefening van verbindende en geweldloze communicatie. Wil je graag meer ontdekken hoe je deze houding kan ontwikkelen voor jezelf en voor je relaties? Lees dan het werk van Sharon Salzberg. Of bekijk dan het aanbod op mijn website: https://fredericghys.be/workshop/

Geef een reactie