Het begin

Wat is onze intentie wanneer we met iemand communiceren?

De intentie is de houding waarmee we iets doen. Onze onderliggende bedoeling.

Aan iedere handeling – als je naar een winkel loopt, een vriend belt, een stap zet, naar je werk gaat – ligt een intentie, een motivatie die je in beweging brengt, ook al realiseer je je dit niet altijd.

De tijd gaat snel. Op een dag merk je tot je grote schrik dat je leven bijna voorbij is en mogelijk heb je geen idee wat je met al je tijd hebt gedaan. Misschien heb je dagen verspild omdat je boos, bang of jaloers was. We gunnen onszelf nauwelijks de tijd en ruimte voor de vraag: doe ik wel wat ik het liefst zou doen met mijn leven? We zijn vaak zo druk met van alles en nog wat ,dat we zelden een ogenblik de tijd nemen om diep te kijken naar onze belangrijkste verlangens.

De intentie bepaalt dus ook de kwaliteit van onze communicatie. Daarom is het waardevol om stil te staan bij de vraag welk soort relaties we willen.

De intentie van geweldloze communicatie is om wederzijds begrip en respect in relaties te brengen.

Wanneer we verbindend willen communiceren, koesteren we de intentie om steeds de mens in de ander te zien, ook wanneer we kwaad zijn of wanneer ‘we geen zin hebben om ons te verbinden’.

De intentie herinnert ons eraan dat we de connectie met de ander en onszelf waarderen.

De andere intentie van geweldloze communicatie is,  het leven mooier te maken. Om bij te dragen aan het leven. Om bij te dragen aan vrede en geluk in onze relaties.

(lees verder onder de afbeelding)

Knipsel

Vaak zijn we ons niet bewust van onze intentie. Wanneer we ons bewust worden van onze intentie, krijgen we meer keuzes en dus meer vrijheid.

Lees bijvoorbeeld deze situatie:

Ik beslis om de schotels te wassen die iemand heeft laten staan in de pompbak. Mijn intentie kan zijn dat ik de andere persoon schuldig kan laten voelen. Ik wil hem of haar een lesje leren over hoe dingen zouden ‘moeten’ gedaan worden. Als ik me bewust word van mijn intentie, dan kan ik kiezen om verder te gaan of ik kan kiezen om een andere keuze te maken. Wanneer ik beslis om de schotels te wassen, kan ik dat ook doen omdat ik wil bijdragen aan een mooiere en meer aangename leefomgeving.

Soms gebruiken we ook macht. Soms gebruiken we macht om te beschermen. Of we gebruiken macht om te straffen. In het voorbeeld hieronder, ontdekt de verteller dat zij de subtiele intentie had om te straffen, terwijl het eerder leek of ze de intentie had om te beschermen:

Wanneer we macht gebruiken, hebben we soms de intentie om de andere pijn te doen. Soms gebruiken we de macht om de ander te beschermen. Bijvoorbeeld, ik pak een kind vast dat zomaar over de straat ging lopen. Geërgerd grijp ik het kind redelijk hard bij de arm terwijl ik het meesleur naar het voetpad.  Wanneer er gevraagd wordt naar de intentie achter mijn handeling, zou ik kunnen zeggen dat ik vastgreep omdat ik het kind wil beschermen voor het verkeer. Wanneer er gevraagd zou worden om er verder over na te denken, zou ik kunnen toevoegen dat het mijn intentie was om hem duidelijk te maken dat op straat lopen onaangename gevolgen kan hebben. Enkel wanneer ik nog dieper zou kijken dan zou ik zien dat, in mijn ergernis, ik ook de intentie heb om hem pijn te doen als een soort van straf voor wat hij gedaan heeft.

Wanneer we ons bewust worden van onze intentie, kunnen we misschien onze intentie veranderen…

Je kan het bewustzijn van hoe je wil zijn, oefenen in je dagelijks leven.

Sta elke dag een paar keer stil bij de vraag:

  1. Wat was mijn intentie in wat ik deed of zei?
  2. Wat is mijn intentie in wat ik nu doe of nu zeg?
  3. Wat is mijn intentie in wat ik plan te zeggen of te doen?

Misschien kan je deze oefening al eens doen met het lezen van deze tekst.

-Wat was je intentie voor het lezen van deze tekst?

-Welke intentie heb je voor je toekomstige ontmoetingen vandaag?

 

(Bron: NVC Toolkit for Facilitators. Ray Gill, Lucy Leu, Judi Morin. 2009 ; Afbeelding: Rembrandt van Rijn, Jong meisje aan het venster, 1645 ,Dulwich Picture Gallery, Londen; Stilte, luisteren in een wereld van lawaai. Thich Nhat Hanh, 2015, Uitgeverij Ten Have)

2 gedachten over “Het begin

  1. De Deyne

    Mooi geschreven. Je bewust worden van inderdaad al die intenties en ze doorzien vind ik een ganse opgave. Als ik zelf in een soort rust in de wereld sta dan zie ik bv de intenties nog voor ikner inga. Maar als ik inderdaad in een emotie schiet dan zie ik het vaak achteraf pas, als het vaak te laat is.
    Groeten, Annemie

    1. fredericghys Bericht auteur

      Dag Annemie, bedankt voor je reactie. Wat je schrijft is zeer herkenbaar. Daarom combineer ik geweldloze communicatie met mindfulness. Door bewust te worden hoe we omgaan met prikkels kunnen we meer vrijheid krijgen om te kiezen hoe we reageren. Prikkels kunnen gedachten zijn of opmerkingen van anderen die onze emoties triggeren. Gebruik jij ‘oefeningen’ of ’technieken’ om rust in jezelf te vinden?

Geef een reactie