Oorlog en vrede starten in de harten van individuen.

“Oorlog en vrede starten in de harten van individuen. Vreemd genoeg, willen alle wezens in vrede leven. Maar over de generaties heen, blijkt onze methode om vrede te bekomen niet bijzonder effectief: we streven naar vrede en geluk door ten oorlog te trekken. Dat kan gebeuren op het niveau van onze thuissituatie, of in relatie met de mensen die dicht bij ons staan. Misschien komen we thuis van het werk, en zijn we moe en willen we gewoon een beetje vrede. Maar thuis breekt de hel los, voor een of andere reden, en dus beginnen we te roepen tegen anderen. Wat is onze motivatie? We willen een beetje geluk en gemak en vrede, maar we winden ons nog meer op, en de mensen rond ons worden ook meer opgewonden en opgejaagd. Dit is een vertrouwd scenario in onze huizen, op ons werk, in onze gemeenschappen, zelfs wanneer we met onze auto of fiets rijden. We rijden over de weg en iemand snijdt ons net voor onze neus de pas af, en wat dan? Wel, we vinden dit niet leuk, dus we draaien ons raam naar beneden en roepen naar hen.
Oorlog begint wanneer we onze harten verharden, en we verharden ze heel snel – op kleine manieren en dan in meer ernstige, grote manieren, zoals haat of vooroordelen – van zodra we ons oncomfortabel voelen. Het is triest, in feite, omdat onze motivatie om onze harten te verharden, voortkomt uit het verlangen om gemak te ervaren, om een zekere vrijheid te bekomen van de pijn, de stress of het ongemak dat we voelen.”

Hoe kan je vrede op een effectieve manier oefenen? Ontdek het in de workshops geweldloze communicatie. Voor meer informatie klik hier -> www.fredericghys.be/workshop/

(citaat Pema Chödrön, Practicing peace, 2014; mijn vertaling)

Geef een reactie